Projek Salam MVM X Jiwadamai – Bantuan Kesihatan Mental

RM30,389 of RM200,000 raised
RM
Caj Transaksi Payment Gateway .
Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: RM30.00

{amount} donation plus {fee_amount} to help cover fees.

Bantu Viralkan

Kami amat-amat menghargai tuan puan untuk share kempen derma ini ke media sosial dibawah. Ianya amat membantu pendedahan kempen yang kami anjurkan kepada masyarakat di luar sana. Klik pada mana-mana button dibawah:

Projek Salam MVM X Jiwadamai - Bantuan Kesihatan Mental

 

Projek Salam MVM X Jiwadamai ini adalah satu projek kerjasama antara Muslim Volunteer Malaysia dengan Pusat Pakar Psikologi Jiwadamai bagi membantu golongan asnaf B40 dewasa dan kanak-kanak mendapatkan konsultasi dan rawatan berkaitan isu kesihatan mental dan perkembangan kanak-kanak.

Tujuan utama projek ini diadakan adalah untuk membantu mereka yang berpendapatan rendah atau B40 agar mereka tidak terpinggir untuk menerima rawatan yang sewajarnya bagi kesihatan mental yang lebih baik.

Menurut National Health and Morbidity Survey (NHMS) 2019, kadar kemurungan dalam kalangan orang dewasa di Malaysia adalah 8.8%  daripada masyarakat luar bandar dan 9.7% daripada individu dewasa yang mengalami kemurungan ini adalah golongan B40.

Peratusan kemurungan ini menjadi bertambah membimbangkan apabila pandemik Covid-19 melanda negara kita dimana banyak kes bunuh diri dilaporkan setiap hari.

Punca utama adalah tekanan hidup akibat ekonomi yang merudum sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Selain itu, Pusat Pakar Psikologi Jiwadamai juga memfokuskan rawatan kesihatan mental dalam kalangan kanak-kanak terutamanya mereka yang mempunyai masalah perkembangan dan pembelajaran.

Antaranya adalah masalah pertuturan, autism, ADHD, dan masalah pembelajaran.

Di samping itu, MVM dan Pusat Pakar Psikologi Jiwadamai mengambil inisiatif ini untuk memberi kesedaran kepada masyarakat awam terhadap isu-isu kesihatan mental yang melibatkan golongan dewasa dan kanak-kanak.

Atas rasa prihatin dan tanggungjawab, kami melancarkan Tabung Projek Salam MVM x Jiwadamai bagi membantu keluarga asnaf B40 agar tidak tercicir dalam mendapatkan rawatan kesihatan mental yang sewajarnya.

Jenis Bantuan :

Dewasa :

 • Servis konsultansi dan rawatan kesihatan mental dewasa
 • Bantuan Ubat-ubatan

Kanak-kanak : 

 • Servis konsultansi dan rawatan kesihatan mental kanak-kanak
 • Saringan dan terapi masalah pertuturan kanak-kanak
 • Saringan dan terapi masalah perkembangan kanak-kanak (Autism, ADHD etc)
 • Kelas Intervensi Awal untuk masalah perkembangan kanak-kanak

Sasaran dana : RM 20,000 / sebulan
Jumlah keseluruhan dana (10 bulan) : RM200,000 

 • 1 Tajaan Umum = RM30 sahaja atau seikhlas hati

Klik butang "donate" untuk menghulurkan sumbangan ikhlas anda.

Anda boleh juga menyumbang di akaun Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia berikut :

 • Maybank : 5648-0164-7699
 • CIMB Islamik : 8602 5378 07
 • Bank Islam : 1230 0010 0030 65
 • Email : account@mvm.org.my
 • Reference : Projek Salam MVM x Jiwadamai

*Nota Penting : Jika anda membuat transaksi Online Banking, anda akan melihat paparan transaksi tertulis "Merchant Name : Billplz Sdn. Bhd"

Web Impian Sdn. Bhd. adalah penyedia sistem pengurusan "Payment Gateaway Billplz" yang digunakan oleh Muslim Volunteer Malaysia.

Kami amat berharap bantuan anda dan rakyat Malaysia yang tengah membaca kempen ini sudi untuk sama-sama membantu meringankan bebanan bagi mereka yang memerlukan.

Semoga Allah swt membuka hati kita semua untuk mempermudahkan segala urusan perubatan mereka supaya dapat memudahkan aktiviti seharian mereka dan sihat demi kehidupan yang lebih baik. Amin.

 

Projek Salam MVM X Jiwadamai – Bantuan Kesihatan Mental

RM30,389 of RM200,000 raised
RM
Caj Transaksi Payment Gateway .
Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: RM30.00

{amount} donation plus {fee_amount} to help cover fees.


Tuan puan boleh tinggalkan mesej dibawah...